Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag.
Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti.
Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.
ASZALT SZILVA
Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.
Táplálkozástudományi professzorok ez idáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabad gyök-semlegesítő hatással,azonban
- a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidáns dózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.
- Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz,mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag.
- Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és
- az idegrendszert is erősíti.
- Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt
kialakult csontritkulás folyamatát. Táplálkozáskutatók szerint - kiváló immunrendszer-erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető.
- erős antibakteriális hatással is bír, ami többek között akadályozza a fogszuvasodásért, fogínygyulladásért felelős baktériumok szaporodását.
- Az egyik legjobb vértisztító, emellett
- serkenti az emésztést, a székrekedés ellen az egyik legeredményesebb természetes segítség. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára beáztatjuk, majd megisszuk a levét, így elősegítjük a rendszeres, szabályos székletet.
- Az egyik legmagasabb antioxidáns képességű “átlaggyümölcs” Aszalt szilva 5.770 ORAC/100 g (Az ORAC érték egy anyag antioxidáns hatásának mértékét jelzi.)
Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz!
Szépségápolási, fiatalító tipp:
Aszalt Szilvás arcpakolás
A szilva gazdag antioxidánsokban csökkenti a gyulladást, és nyugtatja az érzékeny bőrt. A természetes kozmetikumok hívei hidratálókrémekbe és arcpakolásokba ajánlják, mert puhítja, táplálja és feszesíti a bőrt.
A szilvás arcpakolás tényleg nem igényel túl sok időt, nagyjából 10 perc alatt elkészítheted és felviheted, újabb 10 perc alatt pedig a hatását is kifejti, és az arcbőröd máris fiatalabbá válik.
Hatása: feszesít, frissít és fiatalít .
Hozzávalók:
- 2-3 nagyobb szem, aszalt szilva ( ha este teszed fel a pakolást,akár egész nap is ázhat tejben)
- egy tojás fehérje
- pár csepp citromlé
A fehérjéből a citromlével verj habot, a szilvát pedig villával törd pépesre, majd óvatosan forgasd a habba. A masszát vidd fel az arcbőrre és a nyakra, és várj, amíg megszárad – akkor lesz jó, amikor azt érzed, hogy a bőröd picit húzódik alatta. Ekkor langyos vízzel öblítsd le az arcod.
Kommentek