A mediterrán diéta

Szeretnél diétád során is változatosan enni?

Nem veted meg a tenger gyümölcseit,a vörösbort,                                                              

 a magas kakaótartalmú étcsokoládét?

A mediterrén diétát neked találták ki!

A mediterrán étrendet a Földközi-tenger környékén élő emberek milliói alkalmazzák.

mediterrán életmód

Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy az ezen étrend szerint étkező emberek körében   jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében.

Az étrend magas flavonoid-tartalmánál fogva a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A diéta alapjai:

A diéta a bőséges zöldség– (nyersen és főzelék formájában egyaránt) és gyümölcsfogyasztáson,    rendszeres tej-, bor-, burgonyafogyasztáson, olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul,  gazdag az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is.   A mediterrán étrend úgy is megvalósítható,

ha ragaszkodunk a hagyományos magyaros konyha ízeihez, bár ilyenkor nehezebb betartani az alapelveket!

Hogyan kövesd?

friss zöldség és gyümölcs fogyasztása naponta elengedhetetlen

zöldség és gyümölcsfogyasztás Dél-Európában a magyarországinál jóval magasabb,

ami több vitaminnal, rosttal és ásványi anyaggal látja el az ott élőket. Az az egészséges tehát, ha

asztalunkra naponta többször is kerül friss zöldség és gyümölcs,

– A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a durumbúzából készült tészta

– A mediterrán étrendben a tejtermékek közül a sajtok fogyasztása hangsúlyos:

– A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennap részét képezik.

– A mediterrán étrend része a rendszeres, napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása,

Betartandó szabályok:

Forrás:  http://dieta-abc.hu

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »