
Az első számú közellenség
Sok modern táplálkozáskutató a tartósan magas inzunlin szintet tartja a túlsúly egyetlen igazi okának. A magas inzulin szint jelzi a szervezetnek, hogy “Raktározz zsírt a zsírsejtekbe, és zárd be őket oda!” Ha a jövőben kerüljük a cukorral és fehér liszttel készült késztermékeket , akkor kilóink szépen “kiolvadnak”.
Ha a hasnyálmirigy fehér kenyérrel, vagy édességgel “találkozik”,- akkor létfontosságú hormont : inzulint termel. Nélküle a cukor a vérben maradna,- károsítva a szöveteket, idegeket.
Egy adag “gyors” cukortól az inzulin a cukrot közvetlenül a sejtekbe juttatja,- ettől gyorsan leesik a vércukorszint- a normál érték alá-.
Következmény: az agyból hirtelen kifogy a cukor, fáradtak leszünk, nem tudunk koncentrálni és ellenállhatatlan vágyat érzünk az édesség iránt.
Nem az akaraterőnkön múlik, ha édesség után nyúlunk. Testünk kényszerít bennünket: a cukor “az erősebb” nálunk.
A következő limonádé, vagy csokis keksz újra kiváltja ugyanezt a folyamatot. A vércukor felugrik, a hasnyálmirigy megijed, rengeteg inzulint termel. A cukor távozik és mindjárt valami édesre van szükségünk.
A nagyon nagy gond, hogy amíg az inzulin a vérben van, addig a zsírsejtek érintetlenek maradnak. A zsírégető glükanonnak nincs esélye.
Glükanon, a szuper zsírégető
A hasnyálmirigy az inzulin vetélytársát is termeli: a “karcsúsító” glükanon hormont. A glükanon fékezi az inzulin tevékenységét, megakadályozza, hogy rögtön az összes vércukor a sejtekbe jusson. Akkor lép akcióba, amikor a vércukorszint egy bizonyos érték alá esik. Egy szelet korpáskenyér, vagy alma elfogyasztása után a vércukorszint természetes módon lecsökken, a hasnyálmirigy glükanont küld a vérbe. Ez aktivitásra sarkallja a májat, újra feltölti a vércukorszintet – miközben:
kivonja a zsírt a zsírsejtekből és szükség szerint átalakítja cukorrá.
Adjunk esélyt a zsírégető glükanonnak!
Rossz szénhidrátokkal előhívjuk az inzulint és börtönbe zárjuk a zsírégető glükanont. Amíg sok inzulin van a vérben, addig a glükanon nem tudja végezni a munkáját. A májban lévő cukorraktára és a csípőn lévő zsírsejtek telve maradnak. A “jó” színhidrátok csak enyhén emelik meg a vércukorszintet. A teljes kiőrlésű gabonatermékek, hántolatlan rizs, hüvelyesek, friss zöldségek és a legtöbb gyümölcs fogyasztása esélyt ad a zsírégető glukanonnak.
Hogyan édesítsünk?
A kémiailag finomított, fehér cukrot a lehető legritkábban használjuk!
Ehelyett természetes szerekkel : mézzel, alma-vagy körtelésűrítménnyel , (juharsziruppal) édesítsünk.Igaz, hogy ezek is emelik az inzulinszintet, de amíg csak “fűszerként” használjuk, azaz csak kis adagokban, addig nem hizlalnak.A gyümölcscukor (fruktóz) szintén kedvező, inzulinbarát alternatíva.
És az édesítőszerek?
Nem terhelik a vércukorszintet, és segítenek csökkenteni a kalóriákat. Ezen túl még más előnnyel is számolhatunk: a cukorpótlók áldást jelentenek a cukorbetegeknek, az egészségeseknek pedig vigasztalást a lemondásért.
Kommentek