karcsusitunk

„Reggelizz úgy, mint egy király …!”

A reggeli fontossága (szerepe a fogyókúrában és egészséges táplálkozásban)

reggeli„Reggelizz úgy, mint egy király …!” – tartja a mondás, valóban, nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a reggeli milyen fontos ahhoz, hogy fittek legyünk a napi kihívások kezeléséhez, legyen az iskola vagy munka.

Fontos az egészséges táplálkozás, de legalább annyira fontos az is, hogy rendszeresen táplálkozzunk.

–         A rendszeres táplálkozásból nem hiányozhat egy tápláló reggeli.

A dietetikusok szerint, a reggeli a nap legfontosabb étkezése.

–         A reggeli étkezés segítségével “felébresztjük” a szervezetünket: éjjel több órán keresztül nem ettünk, ami egyfajta böjtszerű állapot, s ilyenkor a szervezet igyekszik minél kevesebb kalóriát elégetni, és minél több energiát megtakarítani.

–         A reggeli étkezéssel újra munkára bírjuk a testünket, így több kalóriát égetünk el, és több energiánk lesz.

–         A reggeli – különösen a megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott reggeli – segít az anyagcsere felpörgetésében, és elegendő energiát biztosít az ebédig: pontosan azokban a kritikus órákban segít a szervezetünknek megfelelően működni, amikor a legnagyobb szükség van a teljesítményre, a munkában vagy az iskolában.

A reggeli még a fogyókúrában is segít: ha valaki rendszeresen és egészségesen reggelizik, az hatékonyabban tud fogyni, és könnyebben őrzi meg a súlyát.

Ha ugyanis nem reggelizünk, értékes tápanyagokat vonunk meg a szervezetünktől, így nagyobb esélye van annak, hogy zsírban és cukorban gazdag nassolni valókkal próbáljuk pótolni az energiát.

–         Ha reggelizünk, ebédkor nem tör ránk a farkaséhség, így könnyebb lesz kontrollálni az adagokat.

A hagyományos és újszerű fogyókúrák is nagy hangsúlyt fektetnek a reggelire, és inkább a vacsorát ajánlják „szegényesnek”. Ezért a diétázók bátran reggelizzenek!

Természetesen nem akármit, hiszen kerülni kell a „gyors” cukrokat, így például a lekváros kenyeret is…

Azok, akik reggeliznek, ritkábban híznak el, illetve fogyókúrájuk tartósabb eredményt hoz.

Reggeli, táplálkozási szempontból

A “tipikusnak” nevezhető reggeli ételek, mint a péksütemények, a felvágottak és a tojásból készült ételek általában túlságosan sok sót, szénhidrátot és zsírt tartalmaznak, míg a fontos tápanyagok, a vitaminok és a rostok szinte teljesen hiányoznak belőlük.

Ha cukorral teli süteményt, vagy egészségesnek kikiáltott müzli szeletet eszünk reggelire, hirtelen megugrik ugyan a vércukorszintünk, de ugyanolyan gyorsan le is csökken. Így hamarabb lesz szükségünk arra, hogy valami olyan étel után nézzünk, ami segít szinten tartani az energiánkat.

Ugyanakkor,

–         a “reform reggelik” – mint a különböző pelyhek és müzlik, a joghurt,a gyümölcs – nagyon egészségesek, mert minden hasznos tápanyagot tartalmaznak,ráadásul, mivel a glikémiás indexük viszonylag alacsony, lassan szívódnak fel a szervezetben, így sokáig képesek energiával ellátni a testünket.

Milyen legyen az ideális reggeli?

tejFogyasszunk sovány fehérjét reggelire!

 –       Lehet, hogy csábító egy szelet sütemény, de a finomított szénhidrátoktól pár óra múlva megint éhesek leszünk.

–         Igyunk inkább sovány tejet (müzlivel vagy tejeskávéban), együnk zsírszegény joghurtot, pulykasonkát, alacsony zsírtartalmú sajtot vagy tojást.

–         Vizsgálatok bizonyítják, hogy aki kiegyensúlyozottan reggelizik, kevesebb kalóriát fogyaszt délben.

–          Legjobb kombináció lehet a sovány fehérjék és a lassan felszívódó szénhidrátok kombinációja, mely a leghosszabb ideig biztosítja a teltségérzetet és a magas energiaszintet, valamint a vércukor ingadozások is elkerülhetik vele. (Pl. egészségturmix, vagy sovány kefir, joghurt teljes kiőrlésű gabonával, zabpehellyel).

A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek magas élelmi rost tatalmúak, antioxidánsokban és vitaminokban is gazdagok, zsírtartalmuk viszont alacsony. Egészségünk érdekében térjünk át teljes kiőrlésű gabonával készült pelyhek fogyasztására . A megfelelő reggeli nemcsak az emésztést serkenti,de nagyobb szellemi teljesítőképességet is garantál. Ne feledjük továbbá, hogy hosszabb időre ellát minket elengedő energiával.

rozs-kenyérEgyünk sok rostot!

–         A sovány fehérje mellé jól illik a teljes kiőrlésű kenyér vagy müzli.

–          Rostot tartalmaznak a gyümölcsök is, ezt is vegyük fel a reggeli étrendbe,

–          vagy igyunk rostos gyümölcslevet. Az oldhatatlan rostok teltségérzetet keltenek, az oldhatók pedig csökkentik a koleszterinszintet.  A rost dús reggeli fokozza a koncentrálóképességet is a délelőtt folyamán.

– Kezdjük a napot vitaminokkal és ásványi anyagokkal! – A dietetikusok szerint több

–         B6-vitamin,

–         folsav,

–         C-vitamin,

–         kalcium,

–          magnézium,

–         vas,

–         kálium és

–          rost kerül

a szervezetébe annak, aki reggelizik, mint azokéba, akik kihagyják a nap első étkezést.

Legyen a reggeli ízletes! – Aki nem élvezi az étkezést, nem is fog rászokni,illetve nem marad meg ennél a szokásánál.

Ha édesszájúak vagyunk, együnk mandulás vagy diós kenyeret gyümölccsel, ne fánkot. Ha szeretjük, még a hideg pizza is jobb reggelire, mint a semmi.

 Helytelen reggelizési szokás a kávé mellé elfogyasztott édesség. Egy csokoládés keksz vagy sütemény ugyan megnöveli a vércukor szintet, de csak rövid időre, és 20 perc múlva ismét fáradtnak fogjuk érezni magunkat.

A magában elfogyasztott tea vagy kávé csak az édesség iránti vágyat fogja növelni. Jobb, ha eszünk valamit mellé. A kávé hatását általában 20 perc múlva érezzük. Ezért az első csésze elfogyasztása után várjunk 2-3 órát, és csak akkor igyunk újabbat. Egymás után két csészétől nem leszünk frissebbek!

Összefoglalva tehát, egészséges reggeli segít abban, hogy:

–         fizikailag fittnek érezzük magunkat: elegendő energiát kap szervezetünk és reggeli nélkül az anyagcsere sem indul be,

–         szellemileg is fittek legyünk: az egészséges reggeli növeli a vércukor szintet, ezáltal könnyebben megy a tanulás és a koncentráció is,

–         vigyázzunk a vonalainkra: garantáltan nem tör ránk az ellenállhatatlan édesség iránti vágy, ha megfelelő reggelit eszünk,

–         stressz- őr képességünket növeljük:

–         B vitamin tartalmú szénhidrátok – például teljes kiőrlésű gabona és zabpehely – segítenek abban, hogy ellenállóbbak legyünk a stresszel szemben. A gyümölcs- és zöldséglevekben lévő A és C vitamin, cink erősítik az immunrendszert. Egy erős immunrendszerrel a stresszt is jobban bírjuk.

 

 

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!