A tavaszi fáradtság ellenszere : a vitaminbomba
Idegesek, ingerlékenyek, fáradtak vagyunk. Ez vajon a tavaszi fáradság jele, kimerült a szervezet vitaminkészlete, vagy túlhajszolt életmód következménye?
Tél végén a természet minden rezdülésének (hosszabb nappalok, csicsergő madarak) örülünk, sok embernek a szervezete azonban a megújulás helyett inkább a le-és kimerültség jeleit mutatja.
A XXI. században is előfordulhat még vitamin és az ásványi anyagok hiányában kialakuló tavaszi fáradság?
A vitaminok mellett nélkülözhetetlen anyagok a makro- és mikroelemek.
Hiányuk esetén számtalan tünetet fedezhetünk fel a fáradékonyságtól a szexuális zavarokig.
A makroelemek csoportjába tartozik a Na, K, Ca, Mg, P.
A mikroelemekhez soroljuk a vasat, a cinket, a mangánt, a rezet, krómot, szelént, jódot.
A fáradékonyság sokféle betegség, hiányállapot tünete lehet,
- egyik kiváltó tényezője a vashiányos táplálkozás, de
- a C-vitamin és
- a cink lehetséges hiánya is hozzájárulhat kialakulásához.
A vas részt vesz az oxigénszállításban és – tárolásban, javítja a testi erőnlétet, valamint fokozza az immunitást. Hiányában gyengülhet az ellenálló-képesség.
Vasban bővelkedő élelmiszerek például:
- máj,
- sovány húsok,
- száraz-bab,
- lencse,
- paraj,
- sóska,
- mák. Ha egyidejűleg C-vitamint is tartalmaz az étkezés, az nagymértékben javítja a vasfelszívódást.A megfelelően összeállított étrenddel (amibe a gondos nyersanyag válogatáson át a megfelelő konyhatechnika is beletartozik) az életfontosságú vitaminok és ásványi anyagok bevitele fedezhető.
A zöldségek és gyümölcsök a tárolás során vitamintartalmukból veszítenek. Mindezek együttesen okozhatják, hogy a többi, nem táplálkozási eredetű tényezővel együtt sokan panaszkodnak tavasszal fáradékonyságra.
Az egész évben felhasznált vitaminforrások
- savanyú káposzta,
- fekete retek,
- narancs,
- grapefruit,
- kivi,
- banán,
- hús,
- teljeskiörlésű gabonafélék stb. és a megváltozott szükséglet esetén alkalmazott
- A snidling,
- póréhagyma,
- újhagyma,
- egy-két karika paradicsom,
- retek tavasszal színesítheti az étlapot, tavaszias ízeket adva az ételeknek.
Nem a kilószámra vásárolt primőrökkel előzhető meg a tavaszi fáradság, hanem az egész évben gondosan összeállított étlappal, és természetesen szervezetünk karbantartásával.
Táplálék-kiegészítők segítségével ma már elkerülhető lenne az a fajta fáradság és levertség érzés !
Terhesség, betegségek, megváltozott életkörülmények, intenzív sportolás stb. következtében megnövekszik az energia szükséget,esetleg többet eszünk a kelleténél, de a szénhidrátbevitelen belül a túlzott mennyiségű: kristálycukor, üdítők, édességek miatt több B1 vitaminra lenne szükség.
https://karcsusit.cafeblog.hu/2014/04/01/tavaszi-faradtsag-ellen/
Kommentek