karcsusitunk

A “túl kevés” is hizlalhat, együnk, hogy lefogyjunk!

Együnk, hogy lefogyjunk ! A „túl kevés „ is hizlalhat.

egészséges_étel

bizonyos tápanyagok hiánya hizlal.

Hetvenmillió testi sejtünk napról napra ellátást igényel – megfelelő építőanyagokkal és energiával. A hormonok, az ellenálló képesség, az izmok, az idegek és a belső szervek csak akkor tudnak dolgozni, ha minden tápanyagból   elegendő mennyiség áll rendelkezésükre.

Ha ez nem így van, akkor a test fáradtsággal, rosszkedvvel, fénytelen hajjal – túlsúllyal reagál.

Sajnos bizonyos tápanyagok hiánya hizlal.

Ezek azok a tápanyagok, melyek zsírt égetnek el: a zsírégetők.

Melyek azok a zsírégetők és hogyan ehetjük magunkat karcsúvá?

 

A C-vitamin a legaktívabb karcsúsító

A C-vitamin fokozza ellenálló képességet és hatástalanítja a szabad gyököket. Ezek az ártalmas oxigénmolekulák másodpercről másodpercre keletkeznek a szervezetünkbe. Még több szabad gyök jut be a környezeti mérgek és az UV sugarak által a szervezetbe. Ezek az okai annak, hogy a szervek, az idegek, a bőr – azaz az egész ember-  öregszik.

A C-vitamin második legfontosabb feladata a bennünket boldoggá és agilissá tevő hormonok termelésének figyelemmel kísérése. Ha egy feladatot kreatívan oldunk meg,  é s boldogan ugrunk fel a székről, vagy ellenállhatatlan cselekvési kényszert érzünk  akkor az a C- vitamin hatására történik.

C-vitamin nélkül nem megy

c-vitamin

Táplálkozási- szakértők napi 500 mg és 3 gramm közti mennyiséget javasolnak.

A zsír lebontásához a test rendszeresen C vitamint igényel. Ha nincs elegendő ebből a savanyú testőrből, akkor kövérek maradunk . A szervezet például nem tud noradrenalint  termelni. Mint tudjuk ez az a hormon, ami kivonja a zsírokat a zsírsejtekből, hogy gyorsan energiát nyerjünk. Karnitin termelésnél is, mely anyag a zsírmolekulákat a vérből a sejt égetőkemencéihez szállítja, szerepet játszik a C-vitamin.

Még egy további módon karcsúsít a C-vitamin: erősíti, szilárdítja a kötőszöveteket és feszesíti a bőrt.

A túlsúlyos embereknek gyakran túl kevés C-vitamin van a vérében.

Mivel a C-vitamin védi a sejteket, egy olyan embernek, akinek több sejtet kell  táplálni,- sokkal több C- vitaminra van szüksége.

 

Mennyi C-vitamin kell a zsírolvasztáshoz?

Táplálkozási- szakértők napi 500 mg és 3 gramm közti mennyiséget javasolnak. A Nobel-díjas „vitaminpápa” Linus Pauling naponta 10 grammnyit is elfogyasztott. Ha fogyni akarunk, akkor 1 grammnyi C-vitamin nem árt.

Hasznos – a sok gyümölcs és zöldség mellett – a gyógyszertárakban kapható aszkorbinsav-por. Vigyázat: ha túl sokat veszünk belőle egyszerre magunkhoz, akkor a vese kiüríti. Fontos, hogy a karcsúsító vitamint egész napra elosztva rendszeresen vegyük magunkhoz.

–          1-es számú karcsúsító tipp: együnk minden nap friss gyümölcsöt és zöldséget – amennyit csak lehet, nyersen, C-vitaminban gazdag a kivi, a narancs, a citromfélék, a málna, a grépfrút, a káposzta, a borsó, a spárga, az alma.

–          2- es számú karcsúsító tipp : facsarjunk az ásványvizünkbe citromot – sok gyümölcshússal. Mert az ebben lévő flavonoidok húszszorosára emelik a C-vitamin hatását.

 

A kalcium erősíti csontokat és zsírt bont

kalcium

tejben és tejtermékekben, a zöld leveles zöldségekben (brokkoli, káposzta) és a hüvelyesekben (borsó, bab)

 

A kalcium gondoskodik a kemény csontokról. Aki naponta eszik joghurtot, túrót és ajtot, az megelőzi az időskori csontritkulást.

A kalcium jelentős zsírégető is: fokozza az emésztőenzimek aktivitását és vízteleníti a szervezetet.

Ha hiányzik kalcium, akkor még a legjobb fogyókúra sem használ. Inkább hízunk, mint fogyunk.

Kalcium található: a tejben és tejtermékekben, a zöld leveles zöldségekben (brokkoli, káposzta) és a hüvelyesekben (borsó, bab)

 

A magnézium  „felfalja” a zsírt

csoki

A keserű csokoládé magnézium tartalma révén jól illeszkedik a mediterrán diétába.

A magnézium a leghatásosabb karcsúsító szer az ásványi anyagok közül.

Szerepet játszik a testi és lelki teljesítőképességben, az ideg-és izomműködésben. Ha hiányzik, akkor idegesek vagyunk, nem tudunk koncentrálni, izomgörcsöktől szenvedünk és állandóan fáradtak vagyunk.

A magnézium közreműködik a sejtek oxigénellátásában és ezáltal a zsírégetésben.  Oxigén nélkül nem ég el egyetlen gramm zsír sem. Sokan  szenvednek magnéziumhiányban.

Magnézium található pl. a magvak héjában – ezért a hántolatlan gabona magvak  ( pl. búza, rozs, rizs) élénkké és  karcsúvá tesznek, míg a fehér liszt lagymataggá és kövérré.

Napi 300-400 mg magnéziumra van szükségünk

Magnéziumot tartalmazó karcsúsítók:  hántolatlan magvak, zöld leveles zöldségek, csírák, hüvelyesek és a keserű csokoládé.

 

Több jód kell

alga

karcsúsító szer az alga is

Az algákban ezerszer több jód van, mint bármilyen más élelmiszerben, és a jód hatóanyag az anyagcserénk motorjához a pajzsmirigyhez.

Jódra van szüksége hormonjainknak képzéséhez, melyek energiával töltenek fel bennünket és zsírt égetnek el.

Ha hiányzik a jód, lelassulnak az élettani funkciók, az anyagcsere takaréklángon működik. Mivel sok  a jódhiányos  terület és naponta 200  ug jódra van szükségünk,- ezért célszerű jódozott sót használnunk.

Együnk sok halat és egyéb tengeri állatot és élvezzük- mint ahogy azt az okos modellek is teszik: karcsúsító szerként tengeri algákat és szusit esznek.

 

A króm is szerepet játszik

aszaltszilva3

gabonafélékben, búzacsírában, szilvában, brokkoliban, diófélékben, májban, sajtokban.

A kövéreknek a fele krómhiányban szenved.

Ez a létfontosságú nyomelem szerepet játszik a cukoranyagcserében, a fehérje- és zsírfelhasználásban. A tudósok még vitatkoznak róla, hogy ajánlatos-e krómkészítményeket szednünk, mert a túl sok többet árthat, mint amennyit használ.

Vegyünk magunkhoz krómot hántolatlan gabonafélékből, búzacsírából, szilvából, brokkoliból, diófélékből, májból, sajtokból.

 

Javaslat !

 

Karcsú lesz és az is marad, aki minden mikro tápanyagot felvesz.

Egy kifogástalanul működő anyagcseréhez mind a 13 vitaminra (zsírban oldódó A-, D-, E-, K- vitaminokra, a vízben oldódó C vitaminra és B vitaminokra csoportjára), minden ásványi anyagra (nátrium, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, klór) és minden nyomelemre ( vas, jód, kobalt, réz, mangán, molibdén, cink, króm, szelén, bór).

Hogyan juthatunk hozzá a mikro tápanyagokhoz?

                          Egyél !

–          minden nap sok gyümölcsöt és zöldséget – tehát nyers ételt

–          csökkentjük az állati zsiradékokat a növényi olajok javára

–          tejtermékeket fogyasztunk

–          gyakran szerepel hal az étlapunkon

–          kerüljük a készételeket és hántolatlan gabonatermékeket , durum tésztát választunk helyettük jó frissáru-beszerzési forrásunk van

–          kerüljük a menzai étkezést

–          vitaminkímélően főzünk

Ha ez mind megvan, nem szenvedünk mikro tápanyagok hiányától . Ellenkező esetben megfelelő vitamin- és ásványi anyag készítményt kell szedni.

Hasznosabb azonban friss élelmiszerekkel táplálkozni és akkor nincs szükség vitamin tablettákra.

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!