Együnk, hogy lefogyjunk ! A „túl kevés „ is hizlalhat.
Hetvenmillió testi sejtünk napról napra ellátást igényel – megfelelő építőanyagokkal és energiával. A hormonok, az ellenálló képesség, az izmok, az idegek és a belső szervek csak akkor tudnak dolgozni, ha minden tápanyagból elegendő mennyiség áll rendelkezésükre.
Ha ez nem így van, akkor a test fáradtsággal, rosszkedvvel, fénytelen hajjal – túlsúllyal reagál.
Sajnos bizonyos tápanyagok hiánya hizlal.
Ezek azok a tápanyagok, melyek zsírt égetnek el: a zsírégetők.
Melyek azok a zsírégetők és hogyan ehetjük magunkat karcsúvá?
A C-vitamin a legaktívabb karcsúsító
A C-vitamin fokozza ellenálló képességet és hatástalanítja a szabad gyököket. Ezek az ártalmas oxigénmolekulák másodpercről másodpercre keletkeznek a szervezetünkbe. Még több szabad gyök jut be a környezeti mérgek és az UV sugarak által a szervezetbe. Ezek az okai annak, hogy a szervek, az idegek, a bőr – azaz az egész ember- öregszik.
A C-vitamin második legfontosabb feladata a bennünket boldoggá és agilissá tevő hormonok termelésének figyelemmel kísérése. Ha egy feladatot kreatívan oldunk meg, é s boldogan ugrunk fel a székről, vagy ellenállhatatlan cselekvési kényszert érzünk akkor az a C- vitamin hatására történik.
C-vitamin nélkül nem megy
A zsír lebontásához a test rendszeresen C vitamint igényel. Ha nincs elegendő ebből a savanyú testőrből, akkor kövérek maradunk . A szervezet például nem tud noradrenalint termelni. Mint tudjuk ez az a hormon, ami kivonja a zsírokat a zsírsejtekből, hogy gyorsan energiát nyerjünk. Karnitin termelésnél is, mely anyag a zsírmolekulákat a vérből a sejt égetőkemencéihez szállítja, szerepet játszik a C-vitamin.
Még egy további módon karcsúsít a C-vitamin: erősíti, szilárdítja a kötőszöveteket és feszesíti a bőrt.
A túlsúlyos embereknek gyakran túl kevés C-vitamin van a vérében.
Mivel a C-vitamin védi a sejteket, egy olyan embernek, akinek több sejtet kell táplálni,- sokkal több C- vitaminra van szüksége.
Mennyi C-vitamin kell a zsírolvasztáshoz?
Táplálkozási- szakértők napi 500 mg és 3 gramm közti mennyiséget javasolnak. A Nobel-díjas „vitaminpápa” Linus Pauling naponta 10 grammnyit is elfogyasztott. Ha fogyni akarunk, akkor 1 grammnyi C-vitamin nem árt.
Hasznos – a sok gyümölcs és zöldség mellett – a gyógyszertárakban kapható aszkorbinsav-por. Vigyázat: ha túl sokat veszünk belőle egyszerre magunkhoz, akkor a vese kiüríti. Fontos, hogy a karcsúsító vitamint egész napra elosztva rendszeresen vegyük magunkhoz.
– 1-es számú karcsúsító tipp: együnk minden nap friss gyümölcsöt és zöldséget – amennyit csak lehet, nyersen, C-vitaminban gazdag a kivi, a narancs, a citromfélék, a málna, a grépfrút, a káposzta, a borsó, a spárga, az alma.
– 2- es számú karcsúsító tipp : facsarjunk az ásványvizünkbe citromot – sok gyümölcshússal. Mert az ebben lévő flavonoidok húszszorosára emelik a C-vitamin hatását.
A kalcium erősíti csontokat és zsírt bont

tejben és tejtermékekben, a zöld leveles zöldségekben (brokkoli, káposzta) és a hüvelyesekben (borsó, bab)
A kalcium gondoskodik a kemény csontokról. Aki naponta eszik joghurtot, túrót és ajtot, az megelőzi az időskori csontritkulást.
A kalcium jelentős zsírégető is: fokozza az emésztőenzimek aktivitását és vízteleníti a szervezetet.
Ha hiányzik kalcium, akkor még a legjobb fogyókúra sem használ. Inkább hízunk, mint fogyunk.
Kalcium található: a tejben és tejtermékekben, a zöld leveles zöldségekben (brokkoli, káposzta) és a hüvelyesekben (borsó, bab)
A magnézium „felfalja” a zsírt
A magnézium a leghatásosabb karcsúsító szer az ásványi anyagok közül.
Szerepet játszik a testi és lelki teljesítőképességben, az ideg-és izomműködésben. Ha hiányzik, akkor idegesek vagyunk, nem tudunk koncentrálni, izomgörcsöktől szenvedünk és állandóan fáradtak vagyunk.
A magnézium közreműködik a sejtek oxigénellátásában és ezáltal a zsírégetésben. Oxigén nélkül nem ég el egyetlen gramm zsír sem. Sokan szenvednek magnéziumhiányban.
Magnézium található pl. a magvak héjában – ezért a hántolatlan gabona magvak ( pl. búza, rozs, rizs) élénkké és karcsúvá tesznek, míg a fehér liszt lagymataggá és kövérré.
Napi 300-400 mg magnéziumra van szükségünk
Magnéziumot tartalmazó karcsúsítók: hántolatlan magvak, zöld leveles zöldségek, csírák, hüvelyesek és a keserű csokoládé.
Több jód kell
Az algákban ezerszer több jód van, mint bármilyen más élelmiszerben, és a jód hatóanyag az anyagcserénk motorjához a pajzsmirigyhez.
Jódra van szüksége hormonjainknak képzéséhez, melyek energiával töltenek fel bennünket és zsírt égetnek el.
Ha hiányzik a jód, lelassulnak az élettani funkciók, az anyagcsere takaréklángon működik. Mivel sok a jódhiányos terület és naponta 200 ug jódra van szükségünk,- ezért célszerű jódozott sót használnunk.
Együnk sok halat és egyéb tengeri állatot és élvezzük- mint ahogy azt az okos modellek is teszik: karcsúsító szerként tengeri algákat és szusit esznek.
A króm is szerepet játszik
A kövéreknek a fele krómhiányban szenved.
Ez a létfontosságú nyomelem szerepet játszik a cukoranyagcserében, a fehérje- és zsírfelhasználásban. A tudósok még vitatkoznak róla, hogy ajánlatos-e krómkészítményeket szednünk, mert a túl sok többet árthat, mint amennyit használ.
Vegyünk magunkhoz krómot hántolatlan gabonafélékből, búzacsírából, szilvából, brokkoliból, diófélékből, májból, sajtokból.
Javaslat !
Karcsú lesz és az is marad, aki minden mikro tápanyagot felvesz.
Egy kifogástalanul működő anyagcseréhez mind a 13 vitaminra (zsírban oldódó A-, D-, E-, K- vitaminokra, a vízben oldódó C vitaminra és B vitaminokra csoportjára), minden ásványi anyagra (nátrium, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, klór) és minden nyomelemre ( vas, jód, kobalt, réz, mangán, molibdén, cink, króm, szelén, bór).
Hogyan juthatunk hozzá a mikro tápanyagokhoz?
Egyél !
– minden nap sok gyümölcsöt és zöldséget – tehát nyers ételt
– csökkentjük az állati zsiradékokat a növényi olajok javára
– tejtermékeket fogyasztunk
– gyakran szerepel hal az étlapunkon
– kerüljük a készételeket és hántolatlan gabonatermékeket , durum tésztát választunk helyettük jó frissáru-beszerzési forrásunk van
– kerüljük a menzai étkezést
– vitaminkímélően főzünk
Ha ez mind megvan, nem szenvedünk mikro tápanyagok hiányától . Ellenkező esetben megfelelő vitamin- és ásványi anyag készítményt kell szedni.
Hasznosabb azonban friss élelmiszerekkel táplálkozni és akkor nincs szükség vitamin tablettákra.
–
Kommentek