Az eper sajnos csak egy rövid ideig érik a nyár folyamán, de hála a melegebb éghajlatokról származó importnak, szinte egész évben kapható.
Úgy tűnik, hogy a görögöknél már indul a szezon ! Igaz, az illatos, lédús és ízletes eper itthon terem a szabad ég alatt, de csábító a polcokon a szépséges – nevetően piros dobozos eper- kínálat. Tudom ezeket exportra szánták, leszedték még mielőtt megfelelően érett, ezért nem az” igazi”, azonban
van aki piros tojást szeretne húsvétkor kapni,- van aki piros epret…….
Szeretem a kövér, fényes, élénk színű és édes illatú bogyókat.
Hogyan tároljuk? Rendezzük a megmosott epreket egy réteg konyhai papírtörlőre, úgy, hogy egymással ne érintkezzenek , és tároljuk a hűtőben.
Mossuk meg ?Az epret szigorúan mosatlanul tedd a hűtőbe ! Étkezés előtt egy órával vedd ki őket a hűtőből, hogy fel tudják venni a szobahőmérsékletet és csak ekkor mosd meg. Nem tesz jót az epernek a vízzel való érintkezés, ezért gyorsan , röviden kell leöblíteni.
Miért rajongok az eperért ?Az epret a népi gyógyászat is használja, de újkori kutatások szerint is vírusölő.
Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök – sejteket és DNS-t – károsító hatásai ellen
Eperrel növelhető a rostbevitel. Az egészséges emésztésnek rostokra van szüksége,- az eper kiváló rost forrás.
Elmentem epret venni !!
Allergiára hajlamosak számára fontos tudni, hogy hisztamint szabadít fel, arra érzékenyeknél kiütéseket okozhat (!)
Nézzünk két egyszerű receptet, ha megállod és nem habzsolod be azonnal:
Eper parfé Frank Júlia nyomán
40 dkg eper, 13-15 dkg porcukor helyett xilit, 4 dl tejszín, 1/2 citrom leve, csipetnyi só
Elkészítés: A tejszínből kemény habot verünk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és néhány szép, nagy szemet félreteszünk. A többit turmixgép poharába téve összetörjük, majd szitán átnyomjuk, hogy apró magvai ne tehessék élvezhetetlenné a parfét. A félretett eperszemeket egészen apróra vágjuk. Az epervelőhöz tesszük a sót és a cukrot, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad benne. A citromlével ízesítjük, végül az egészet beleforgatjuk a tejszínhabba. Fóliával bélelt őzgerinc- vagy egyéb formába simítjuk a parfémasszát, és a már szokásos módon megfagyasztjuk.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Eperkoktél: ( otletkonyha.hu receptje alapján)
Az epret megtisztítjuk szárától és megmossuk.Hozzáadjuk a mézet, és a jégkockákat, majd blenderrel jól összekeverjük.Az italt poharakba töltjük és eperszemekkel díszítjük.
Elkészítési ideje: kb. 8 perc.