karcsusitunk

Száműzzük a fogyókúrát !

Általában, ha néhány plusz kiló nyomta a lelkünket, gyorsan lecsaptunk a legközelebbi fogyókúrára.

  • “lájtosan” főztünk,
  • kétszersültet rágcsáltunk, – majd magunk sem értjük hogyan – befurakodott a menü sorba egy szaftos pörkölt galuskával, kis süti kellette magát  a metró megálló pultjaiban, este pedig belefojtottuk a bánatunkat egy kis jégkrémbe.
Testsúlyunk úgy ingadozik egy ördögi körben, mint a jojó: amint leér, azonnal felugrik

Testsúlyunk úgy ingadozik egy ördögi körben, mint a jojó: amint leér, azonnal felugrik

Pillanatokon belül többet mutatott néhány kilóval a mérleg.

  • Jöttek a fogyasztó tabletták, halleluja (!) végre kis sikerélmény is ért, de néhány hét múlva már nem jött fel a farmer cipzárja.
  • Újra összeszedjük minden akaratunkat és szuper sanyargató fogyókúrának szenteljük magunkat…. és a körhinta forog tovább…..

Kutatások szerint a kövérek 95 százalékának  a fogyókúra a belépője a túlsúlyba. A fogyókúrázók mindig magasabb és magasabb súlyt érnek el a jojó-effektus révén.

Naponta 2000 – 2400 kcal-ra van szükségünk.

Testünk genetikai szükségprogramja  nem támogatja, ha  kevesebbet eszünk a hizlaló ételekből, inkább kevesebb zsírt éget el, kevesebb energiát alakít át energiává.

Az egész ember “takaréklángon ég” . Kevesebbet mozog, enerváltabbnak érzi magát, kissé csökken a testhőmérséklete.

Alig fogyunk le nagy fáradtságosan, a mérleg mutatója hamarosan újra felfelé szalad.

Fogyókúra alkalmával a szervezet először a cukrot, majd a fehérjét- de még messze nem a zsírt bontja le!

Fogyókúra alkalmával a szervezet először a cukrot, majd a fehérjét- de még messze nem a zsírt bontja le!

Cukor-tartalékaink könnyebben hozzáférhetők, mint a zsír, ezért szervezetünk az “éhezési ínségben” a fogyókúra alatt először a májban és az izmokban rejlő glükóztartalékokból szolgálja ki magát.

Fél kiló cukor áll a szervezet rendelkezésére a májban és az izmokban.

A cukor elégetésekor a test sok vizet választ ki – ezért van az, hogy a fogyókúra kezdetén sikeres súlyvesztést mutat a mérleg.

Ezután kétségbeesetten reagál a test:  agyunknak cukorra van szüksége, ezért a szervezetnek az értékes testfehérjékhez kell nyúlnia, hogy ezekből cukrot építsen.

Következmény:

Ha egy hétre lecsökkentjük a kalóriát, akkor súlyt is veszítünk.

Szükség van több hétre is, mire testünk a zsírpárnák feldolgozásához nyúl.

Fogyókúra során több hét is eltelik, mire testünk igazán a zsírpárnák feldolgozásához kezd.

Azonban egyetlen gramm zsírtól sem szabadulunk meg.

Néhány hét után fáradtan és enerváltan feladjuk a diétát, pedig a szervezet a zsírtartalékokhoz még hozzá sem nyúlt !

Elegünk van a fogyókúrából – jutalomra van szükségünk,- és hamarosan kövérebbek leszünk, mint voltunk.

Itt az ideje száműzni a fogyókúrát.

Testünk úgy ingadozik ebben az ördögi-körben, mint a jojó: amint leér, azonnal újra felugrik.

A fogyókúra ipar örül: milliókat keres felesleges kilóinkon.

Örül a gyógyszeripar: virágzik a fogyókúrás tabletták piaca.

Persze örülhet a ruhaipar is, ha minden ében új méretű ruhatárra van szükségünk.

Változtassuk meg életünket: száműzzünk minden kalória megvonó útmutatót. Ennünk kell ahhoz, hogy lefogyjunk!

Amire figyelni kell :

A derék – csípő arány jelzi az egészségügyi kockázatot.

A zsírpárnácskák nem feltétlenül veszélyesek a szívre és a keringésre – veszélyességi szempont, hogy hol helyezkednek el.

A zsírelosztás rendkívül fontos tényező :

Alma, vagy körte testtípusba tartozunk?              derékbőség DCA = _______________               csípőbőség A körte típusnak csekélyebb az egészségügyi kockázata.

Alma, vagy körte testtípusba tartozunk?
derékbőség
DCA = _______________
csípőbőség
A körte típusnak csekélyebb az egészségügyi kockázata.

A derék-csípő arány (DCA), vagyis a derékbőség és csípőbőség hányadosa.

Ezzel a hányadossal alma  és körte típusokat különböztetünk meg. A hölgyek  gyakrabban sorolhatók körte típusba:

zsírpárnákkal a csípőn és a combon.

Ez a zsírelosztás sokkal kevésbé vezet szív és érrendszeri megbetegedésekhez.

A túlsúlyos urak esetében az alma- típus a gyakoribb.

Az energiatartalékok a has körül rakódnak le.

Az alma-típusok veszélyeztetettebbek. Magasabb a szívinfarktus kockázata.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!