„Téged jóra csábít minden, mi gömbölyded. Engem vonzanak a rejtett szegletek. És a kör ezzel bezárul.” énekelte Katona Klári 1981 –ben ,és a kör valóban bezárul: sejtjeink egyszer csak nem veszik már komolyan az egyre előhívott inzulint.
Megmakacsolják magukat, rezisztenssé válnak küldetésével szemben.
Hasnyálmirigyünk ezerrel próbál egyre több inzulint termelni, végül elveszti a csatát és mégiscsak esik a vércukorszint.
Túl sok inzulin van a vérünkben, s közben egyre kövérebbek és kövérebbek leszünk.
Miért?
- Mert egy adag “gyors” cukortól az inzulin a cukrot közvetlenül a sejtekbe juttatja,– ettől gyorsan leesik a vércukorszint- a normál érték alá-. Következmény: az agyból hirtelen kifogy a cukor, fáradtak leszünk, nem tudunk koncentrálni és ellenállhatatlan vágyat érzünk az édesség iránt.
- Mert az étvágyközpontunk az agyban már nem reagál arra az értesítésre, hogy „evést megszüntetni”,- és tovább és tovább eszünk. Többet, mint amire szükségünk lenne.
- A nagyon nagy gond, hogy amíg az inzulin a vérben van, addig a zsírsejtek érintetlenek maradnak. A zsírégető glükanonnak nincs esélye.
Egy szelet korpáskenyér, vagy alma elfogyasztása után a vércukorszint természetes módon lecsökken, a hasnyálmirigy glükanont küld a vérbe. Ez aktivitásra sarkallja a májat, újra feltölti a vércukorszintet – miközben:
- kivonja a zsírt a zsírsejtekből és szükség szerint átalakítja cukorrá.
Zsírégető élelmiszerekről itt olvashatsz.
Cukor tartalom
1 kockacukor | 3 g |
1 liter gyümölcslé | 120 gr |
1 liter Cola | 110 gr |
100 gramm kemény karamella | 97 gr |
100 gramm dzsem | 69,8 gr |
100 gramm nugát krém | 66 gr |
100 gramm mogyorókrém | 54 gr |
1 tábla csokoládé | 39,8 gr |
100 gramm müzli szelet | 30,1 gr |
100 ml ketchup | 23,4 gr |
100 gramm túrótorta | 22,6 gr |
100 gramm aprósütemény | 16,7,gr |
1 pohár joghurt gyümölccsel | 11,3 gr |
Ha hasznosnak találtad ezt a néhány sort, dobj egy like-ot, vagy oszt meg másokkal is és olvass bele más cikkeimbe is !
Kommentek