Míg a cukor evésre kényszerít, addig a hántolatlan gabonakenyér lefékezi az éhséget.A megerőltetés nélküli karcsúság tényleg csak azon múlik, hogy mely élelmiszereket választjuk, és hogyan kombináljuk őket.
Ennek a kombinációnak megfelelően landol zsír formájában a csípőnkön, vagy válik energiává sejtjeinkben.
Mi az ami jó nekünk?
A szénhidrátok hizlalnak – legalábbis a rosszak. De nem minden szénhidrát rossz, ha helyesen táplálkozunk, akkor szervezetünknek energiát is fel kell használnia, hogy ezeket lebontsa és hasznosítsa.
Léteznek karcsúsító és hizlaló szénhidrátok.
Minden a MÉRETTŐL FÜGG !
Ahhoz, hogy a szénhidrátok hasznosítható formába alakuljanak át, a szervezetnek energiát kell befektetnie. Minél nagyobb a szénhidrát molekula, annál jobb. Tényleg a mérettől függ.
- Az egyszerű szénhidrátok egyetlen cukor építőelemből állnak: mint a glükóz a mézben, vagy a fruktóz a gyümölcsökben.
- más szénhidrátok két alkotóelemből állnak: ilyen a szaharóz, mint a kockacukor, vagy a laktóz a tejben.
Jó és rossz szénhidrátok
A csokoládé, a korpás kenyér, a sárgarépa, vagy az eper is tartalmaznak szénhidrátot. A szervezet ebből nyeri a glükózt – azt a cukormolekulát, mellyel később dolgozni tud. Attól függően, hogy milyen gyorsan és milyen magasra tudják a különféle szénhidrátok felemelni a vércukorszintet: hizlalnak, vagy karcsúsítanak, a zsírraktározást vagy a zsírégetést korbácsolják fel.
A komplex szénhidrátok sok hasonló építőelemből rakódnak össze, melyeket először szét kell választania a szervezetnek.
Ilyen megerőltető- a feldolgozásához energiát felhasználó szénhidrátok vannak: a gabonafélékben, a burgonyában, a hüvelyesekben.
A magas rosttartalom miatt a szénhidrát fokozatosan szívódik fel, egyenletes szinten tartva a vércukrot. Ezért nem tör ránk farkaséhség, sem ellenállhatatlan édesség kívánás. Törekedjünk arra, hogy táplálékunk 50-60 százalékát összetett szénhidrátok – zöldség, gyümölcs, rizs, különféle gabonakásák, teljes őrlésű kenyér – alkossák!
Kommentek