karcsusitunk

A szénhidrát hizlal?

boldogságNem,-….  nem mindegyik.

Míg a cukor evésre kényszerít, addig a hántolatlan gabonakenyér lefékezi az éhséget.A megerőltetés nélküli karcsúság tényleg csak azon múlik, hogy mely élelmiszereket választjuk, és hogyan kombináljuk őket.

Ennek a kombinációnak  megfelelően landol zsír formájában a csípőnkön, vagy válik energiává  sejtjeinkben.

Mi az ami jó nekünk?

A szénhidrátok hizlalnak –  legalábbis a rosszak. De nem minden szénhidrát rossz, ha helyesen táplálkozunk, akkor szervezetünknek energiát is fel kell használnia, hogy ezeket lebontsa és hasznosítsa.

Léteznek karcsúsító és hizlaló szénhidrátok.

Minden a MÉRETTŐL FÜGG !

Ahhoz, hogy a szénhidrátok hasznosítható formába alakuljanak át, a szervezetnek energiát kell befektetnie. Minél nagyobb a szénhidrát molekula, annál jobb. Tényleg a mérettől függ.

  • Az egyszerű szénhidrátok egyetlen cukor építőelemből állnak: mint a glükóz a mézben, vagy a fruktóz a gyümölcsökben.
  • más szénhidrátok két alkotóelemből állnak: ilyen a szaharóz, mint a kockacukor, vagy a laktóz a tejben.
A "jó" cukrok a gyümölcsökben, zöldségekben és hántolatlan magvakban bújkálnak.

A “jó” cukrok a gyümölcsökben, zöldségekben és hántolatlan magvakban bújkálnak.

Jó és rossz szénhidrátok

A csokoládé, a korpás kenyér, a sárgarépa, vagy az eper is tartalmaznak szénhidrátot. A szervezet ebből nyeri a glükózt – azt a cukormolekulát, mellyel később dolgozni tud. Attól függően, hogy milyen gyorsan és milyen magasra tudják a különféle szénhidrátok felemelni  a vércukorszintet: hizlalnak, vagy karcsúsítanak, a zsírraktározást vagy a zsírégetést korbácsolják fel.

A komplex szénhidrátok sok hasonló építőelemből rakódnak össze, melyeket először szét kell választania a szervezetnek.

Ilyen megerőltető- a feldolgozásához energiát felhasználó szénhidrátok vannak:  a gabonafélékben, a burgonyában, a hüvelyesekben.

A magas rosttartalom miatt a szénhidrát fokozatosan szívódik fel, egyenletes szinten tartva a vércukrot. Ezért nem tör ránk farkaséhség, sem ellenállhatatlan édesség kívánás. Törekedjünk arra, hogy táplálékunk 50-60 százalékát összetett szénhidrátok – zöldség, gyümölcs, rizs, különféle gabonakásák, teljes őrlésű kenyér  – alkossák!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!