karcsusitunk

Miért nincs baj Kréta körül ?

Kréta sziget titka

Olíva, paradicsom, juhsajt, teljes kiőrlésű kenyér a mediterrán konyha karcsúsító titka.

Olíva, paradicsom, juhsajt, teljes kiőrlésű kenyér a mediterrán konyha karcsúsító titka.

A krétaiak élnek a legtovább Európában – náluk a legalacsonyabb a szívinfarktusok száma.

Fittségük  oka  a tányérjukban rejlik:

kevés állati zsiradék, helyette sok hal és növényi olajok, főként olívaolaj.

A legfontosabb zsírsavak, melyekre testünknek minden nap elengedhetetlen szüksége lenne a zökkenőmentes működéshez : Vitaminok, olajsav, linolsav, alva-linolénsav és omega-3 zsírsavak.

Ahhoz, hogy testünk naponta megkapja ezen szükségleteit: főzzünk olíva, napraforgó, vagy repceolajjal és hetente egy adag  halat készítsünk magunknak és családunknak.

A zsírok nem csak a sokat szidott zsírpárnákban rejtőznek, hogy folyamatos energiaforrást biztosítsanak a glükóz-előállításához. A zsírok a sejthártya és az idegek nélkülözhetetlen építőelemei.

  • Kipárnázzák a szerveket és
  • melegítő védőburkot képeznek.
  • Olajozzák bőrt, megakadályozzák, hogy kiszáradjon.
  • Zsír nélkül nem képződnek hormonok és az emésztéshez nélkülözhetetlen epesavak sem.
Tegyünk úgy, mint a mediterrán világ emberei , csak növényi olajokkal főzzünk.

Tegyünk úgy, mint a mediterrán világ emberei , csak növényi olajokkal főzzünk.

  • Zsírok szállítják az A-, D-, E-, és K vitamint a bélből a vérbe.

Ráadásul a zsír is lehet zsírégető,- De csak a “jó” zsír.

A vegyészek telített és telítetlen zsírsavakat különböztetnek meg. A telített zsírsavak szobahőmérsékleten kemények és főként állati eredetű élelmiszerekben rejtőznek, olyanokban mint a tejszín, a vaj, a húsok, a sajtok, de a kókusz és pálmaolajban is.

Telített zsírsavakat csak mértékkel fogyasszunk.

Főként ők felelősek a civilizációs betegségekért.

Emelik a koleszterinszintet, érelmeszesedést okoznak. Szinte csak a zsírréteg képezésére alkalmasak.

Zsír-csapda:  eltűnnek az izmok és  felduzzadnak a zsírsejtek.

A telítetlen zsírsavak általában folyékonyak. Testünk nem képes magától előállítani őket, eszenciálisak, létfontosságúak mint a vitaminok.

Értékes forrásai: zöldségek, olajbogyó, diófélék, magvak és halak.

Vissza térve  a krétaiak titkára :

A mediterrán étrend  kiemeli a kulinális élvezetek között a fűszerek és a olívaolaj használatát,  kizárja  azonban a telített zsírok fogyasztását, melyek mindegyike hozzájárul a szívbetegséghez  .

A mediterrán étrend kiemeli a kulináris élvezetek között a fűszerek és a olívaolaj használatát, kizárja azonban a telített zsírok fogyasztását, melyek mindegyike hozzájárul a szívbetegséghez .

A mediterrán étrend népszerűsége évről évre növekszik, orvosok, táplálkozási szakemberek kutatják és dicsérik  egészségügyi előnyeit.

A szívbarát táplálkozás legmarkánsabb példája  a kréta szigetén élő embereken tapasztalható, hiszen a rák , valamint a szív és érrendszeri betegségek őket érintik a legkevésbé.

A mediterrán konyha egészséges, ízletes és tápláló, ezen belül  rengeteg ízt és változatos alapanyagokat kínál:

 

Megszívlelendő? 

Végül egy tradicionális Tzaziki recept

Hozzávalók: Fokhagyma, uborka és joghurt

  • 1 kg joghurt
  • 2 nagy uborka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál  (alma) ecet , vagy citrom leve
  • 1 evőkanál apróra vágott menta vagy a kapor (opcionális)

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg  és reszeljük le az  uborkát .
  • A lereszelt uborkát  jó erősen kell kinyomkodni, hogy a legtöbb víz kifolyjon a zöldségből .
  • A  fokhagymát a  sóval együtt tegyük mozsárba és jól összetörjük, hogy pépes állagot vegyen fel.( Ha nincs kéznél mozsár: törd össze a fokhagymát és keverd el jól a sóval.)
  •  Egy közepes méretű tálba öntjük a  joghurtot, az  uborkával és fokhagymával összekeverjük, és lassan hozzáadjuk  az ecetet , vagy citrom levet  és az olívaolajat.
  • Végül  ízlés szerint  egy kis  hozzáadjuk menta vagy  kapor esetleg petrezselyem díszítéssel tehető különlegessé . Felhasználásáig hűtőszekrényben tároljuk.

A  Tzaziki  „egyszerű” alapanyagai egy patikányi életerőt juttatnak szervezetünkbe:

  • Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van. Szilícium-dioxid forrás, mely erősíti a kötőszöveteket. Megtalálható benne : B1, B6, C és D vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium.
  • A fokhagymát már az ókorban is 61 féle betegségre javasolták .  Sok-sok gyógyhatásán  kívül: fokozza a gyomor emésztő aktivitását, s a szájüregi fertőzésekhez hasonlóan az emésztőcsatornában megjelenő erjedéses, gombás, gennyedő, burjánzó tünetek kezelésére kiváló. Szélhajtó hatása az erjedés megszüntetése és a dermedt zsírok megolvasztása révén érvényesül.
  • A joghurt elsődleges jótékony hatása a benne lévő káliumnak, kalciumnak, B12 és más B-vitaminoknak, valamint a fehérjéknek köszönhető.
  •  Olívaolaj : életfontosságú (esszenciális) zsírsavak az F-vitamin tartalma a sejthártya építőanyagai és fontos hormonszerű anyagok alapanyagai.

Szépség és egészség csodás étele.

forrás:scenicreflections.com

forrás:scenicreflections.com

Imádom Krétát !

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!