Kréta sziget titka
A krétaiak élnek a legtovább Európában – náluk a legalacsonyabb a szívinfarktusok száma.
Fittségük oka a tányérjukban rejlik:
kevés állati zsiradék, helyette sok hal és növényi olajok, főként olívaolaj.
A legfontosabb zsírsavak, melyekre testünknek minden nap elengedhetetlen szüksége lenne a zökkenőmentes működéshez : Vitaminok, olajsav, linolsav, alva-linolénsav és omega-3 zsírsavak.
Ahhoz, hogy testünk naponta megkapja ezen szükségleteit: főzzünk olíva, napraforgó, vagy repceolajjal és hetente egy adag halat készítsünk magunknak és családunknak.
A zsírok nem csak a sokat szidott zsírpárnákban rejtőznek, hogy folyamatos energiaforrást biztosítsanak a glükóz-előállításához. A zsírok a sejthártya és az idegek nélkülözhetetlen építőelemei.
Ráadásul a zsír is lehet zsírégető,- De csak a “jó” zsír.
A vegyészek telített és telítetlen zsírsavakat különböztetnek meg. A telített zsírsavak szobahőmérsékleten kemények és főként állati eredetű élelmiszerekben rejtőznek, olyanokban mint a tejszín, a vaj, a húsok, a sajtok, de a kókusz és pálmaolajban is.
Telített zsírsavakat csak mértékkel fogyasszunk.
Főként ők felelősek a civilizációs betegségekért.
Emelik a koleszterinszintet, érelmeszesedést okoznak. Szinte csak a zsírréteg képezésére alkalmasak.
Zsír-csapda: eltűnnek az izmok és felduzzadnak a zsírsejtek.
A telítetlen zsírsavak általában folyékonyak. Testünk nem képes magától előállítani őket, eszenciálisak, létfontosságúak mint a vitaminok.
Értékes forrásai: zöldségek, olajbogyó, diófélék, magvak és halak.
Vissza térve a krétaiak titkára :
A mediterrán étrend kiemeli a kulináris élvezetek között a fűszerek és a olívaolaj használatát, kizárja azonban a telített zsírok fogyasztását, melyek mindegyike hozzájárul a szívbetegséghez .
A mediterrán étrend népszerűsége évről évre növekszik, orvosok, táplálkozási szakemberek kutatják és dicsérik egészségügyi előnyeit.
A szívbarát táplálkozás legmarkánsabb példája a kréta szigetén élő embereken tapasztalható, hiszen a rák , valamint a szív és érrendszeri betegségek őket érintik a legkevésbé.
A mediterrán konyha egészséges, ízletes és tápláló, ezen belül rengeteg ízt és változatos alapanyagokat kínál:
Megszívlelendő?
Végül egy tradicionális Tzaziki recept
Hozzávalók: Fokhagyma, uborka és joghurt
Elkészítése:
A Tzaziki „egyszerű” alapanyagai egy patikányi életerőt juttatnak szervezetünkbe:
Szépség és egészség csodás étele.
Imádom Krétát !