Miért nincs baj Kréta körül ?
Kréta sziget titka
Olíva, paradicsom, juhsajt, teljes kiőrlésű kenyér a mediterrán konyha karcsúsító titka.
A krétaiak élnek a legtovább Európában – náluk a legalacsonyabb a szívinfarktusok száma.
Fittségük oka a tányérjukban rejlik:
kevés állati zsiradék, helyette sok hal és növényi olajok, főként olívaolaj.
A legfontosabb zsírsavak, melyekre testünknek minden nap elengedhetetlen szüksége lenne a zökkenőmentes működéshez : Vitaminok, olajsav, linolsav, alva-linolénsav és omega-3 zsírsavak.
Ahhoz, hogy testünk naponta megkapja ezen szükségleteit: főzzünk olíva, napraforgó, vagy repceolajjal és hetente egy adag halat készítsünk magunknak és családunknak.
A zsírok nem csak a sokat szidott zsírpárnákban rejtőznek, hogy folyamatos energiaforrást biztosítsanak a glükóz-előállításához. A zsírok a sejthártya és az idegek nélkülözhetetlen építőelemei.
- Kipárnázzák a szerveket és
- melegítő védőburkot képeznek.
- Olajozzák bőrt, megakadályozzák, hogy kiszáradjon.
- Zsír nélkül nem képződnek hormonok és az emésztéshez nélkülözhetetlen epesavak sem.
Tegyünk úgy, mint a mediterrán világ emberei , csak növényi olajokkal főzzünk.
- Zsírok szállítják az A-, D-, E-, és K vitamint a bélből a vérbe.
Ráadásul a zsír is lehet zsírégető,- De csak a “jó” zsír.
A vegyészek telített és telítetlen zsírsavakat különböztetnek meg. A telített zsírsavak szobahőmérsékleten kemények és főként állati eredetű élelmiszerekben rejtőznek, olyanokban mint a tejszín, a vaj, a húsok, a sajtok, de a kókusz és pálmaolajban is.
Telített zsírsavakat csak mértékkel fogyasszunk.
Főként ők felelősek a civilizációs betegségekért.
Emelik a koleszterinszintet, érelmeszesedést okoznak. Szinte csak a zsírréteg képezésére alkalmasak.
Zsír-csapda: eltűnnek az izmok és felduzzadnak a zsírsejtek.
A telítetlen zsírsavak általában folyékonyak. Testünk nem képes magától előállítani őket, eszenciálisak, létfontosságúak mint a vitaminok.
Értékes forrásai: zöldségek, olajbogyó, diófélék, magvak és halak.
Vissza térve a krétaiak titkára :
A mediterrán étrend kiemeli a kulináris élvezetek között a fűszerek és a olívaolaj használatát, kizárja azonban a telített zsírok fogyasztását, melyek mindegyike hozzájárul a szívbetegséghez .
A mediterrán étrend népszerűsége évről évre növekszik, orvosok, táplálkozási szakemberek kutatják és dicsérik egészségügyi előnyeit.
A szívbarát táplálkozás legmarkánsabb példája a kréta szigetén élő embereken tapasztalható, hiszen a rák , valamint a szív és érrendszeri betegségek őket érintik a legkevésbé.
A mediterrán konyha egészséges, ízletes és tápláló, ezen belül rengeteg ízt és változatos alapanyagokat kínál:
Megszívlelendő?
Végül egy tradicionális Tzaziki recept
Hozzávalók: Fokhagyma, uborka és joghurt
- 1 kg joghurt
- 2 nagy uborka
- 3 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál (alma) ecet , vagy citrom leve
- 1 evőkanál apróra vágott menta vagy a kapor (opcionális)
Elkészítése:
- Hámozzuk meg és reszeljük le az uborkát .
- A lereszelt uborkát jó erősen kell kinyomkodni, hogy a legtöbb víz kifolyjon a zöldségből .
- A fokhagymát a sóval együtt tegyük mozsárba és jól összetörjük, hogy pépes állagot vegyen fel.( Ha nincs kéznél mozsár: törd össze a fokhagymát és keverd el jól a sóval.)
- Egy közepes méretű tálba öntjük a joghurtot, az uborkával és fokhagymával összekeverjük, és lassan hozzáadjuk az ecetet , vagy citrom levet és az olívaolajat.
- Végül ízlés szerint egy kis hozzáadjuk menta vagy kapor esetleg petrezselyem díszítéssel tehető különlegessé . Felhasználásáig hűtőszekrényben tároljuk.
A Tzaziki „egyszerű” alapanyagai egy patikányi életerőt juttatnak szervezetünkbe:
- Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van. Szilícium-dioxid forrás, mely erősíti a kötőszöveteket. Megtalálható benne : B1, B6, C és D vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium.
- A fokhagymát már az ókorban is 61 féle betegségre javasolták . Sok-sok gyógyhatásán kívül: fokozza a gyomor emésztő aktivitását, s a szájüregi fertőzésekhez hasonlóan az emésztőcsatornában megjelenő erjedéses, gombás, gennyedő, burjánzó tünetek kezelésére kiváló. Szélhajtó hatása az erjedés megszüntetése és a dermedt zsírok megolvasztása révén érvényesül.
- A joghurt elsődleges jótékony hatása a benne lévő káliumnak, kalciumnak, B12 és más B-vitaminoknak, valamint a fehérjéknek köszönhető.
- Olívaolaj : életfontosságú (esszenciális) zsírsavak az F-vitamin tartalma a sejthártya építőanyagai és fontos hormonszerű anyagok alapanyagai.
Szépség és egészség csodás étele.
forrás:scenicreflections.com
Imádom Krétát !