Üres kalóriák

Sok kalória mellett kevés vitamin ásványi anyag, nyomelem jellemzi az üres kalóriát. Különösen a cukrot.
Ez a fogalom nem teljesen pontos, mégis jól jellemzi,hogy az adott élelmiszer sok kalóriát, viszont csak igen kevés létfontosságú elemet, tehát ásványanyagot, nyomelemet, vitamint juttat be szervezetünkbe.
Tápanyagsűrűség:
A táplálkozástudomány egy élelmiszer
vitaminjainak ill. ásványainak
arányát a kalóriához képest az ún. „tápanyagsűrűségben” határozza meg.
Magas vitamin, ásványanyag- és nyomelem sűrűséget mondhat magáénak a brokkoli, egy sor egyéb fontos antioxidáns elemmel (karotionidok) és további fontos másodlagos növényi anyagokkal kiegészülve.
- A zöldkáposzta is magas sűrűséggel bír, ha az értékességén a hagyományos zsír gazdag elkészítési mód nem rontana sokat.
- A gyümölcsök közül a bogyós gyümölcsök (málna,eper, ribizli és társaik) az élenjárók.
A cukor tápanyag sűrűsége maga a nulla.
ORAC-módszer: az antioxidáns hatás mértékegysége
Az élelmiszerek antioxidáns kapacitását jelzi az ORAC (vizsgálati módszer).
Az ORAC rövidítés jelentése:
Oxygen
Radical
Absorbance
Capacyti (szabad-gyök -befogóként való működés képességének mértékegysége),ez az érték adja meg egy élelmiszer antioxidáns hatásának mértékét, beleértve valamennyi idevonatkozó antioxidáns anyagot.
A napi zöldség- és gyümölcsbevitelünk 3000 -ról 5000 ORAC egységre valónövelése a vér és a szövetek szignifikáns oxidáció gátló erejének emelkedésével jár.

A gyümölcsök ORAC-értékei:
| aszalt szilva | 5770 |
| mazsola | 2830 |
| áfonya | 2400 |
| szeder | 2036 |
| szamóca | 1540 |
| málna | 1220 |
| friss szilva | 949 |
| narancs | 750 |
| cseresznye | 670 |
| kivi | 602 |
| grapefruit | 482 |
A zöldségek ORAC-értékei:
| zöld káposzta | 1770 |
| spenót | 1260 |
| kelbimbó | 980 |
| brokkoli | 890 |
| hagyma | 450 |
| csemege kukorica | 400 |


Kommentek