Az eper sajnos csak egy rövid ideig érik a nyár folyamán, de hála a melegebb éghajlatokról származó importnak, szinte egész évben kapható.
Úgy tűnik, hogy a görögöknél már indul a szezon ! Igaz, az illatos, lédús és ízletes eper itthon terem a szabad ég alatt, de csábító a polcokon a szépséges – nevetően piros dobozos eper- kínálat. Tudom ezeket exportra szánták, leszedték még mielőtt megfelelően érett, ezért nem az” igazi”, azonban
van aki piros tojást szeretne húsvétkor kapni,- van aki piros epret…….
Szeretem a kövér, fényes, élénk színű és édes illatú bogyókat.
Hogyan tároljuk? Rendezzük a megmosott epreket egy réteg konyhai papírtörlőre, úgy, hogy egymással ne érintkezzenek , és tároljuk a hűtőben.
Mossuk meg ?Az epret szigorúan mosatlanul tedd a hűtőbe ! Étkezés előtt egy órával vedd ki őket a hűtőből, hogy fel tudják venni a szobahőmérsékletet és csak ekkor mosd meg. Nem tesz jót az epernek a vízzel való érintkezés, ezért gyorsan , röviden kell leöblíteni.
Miért rajongok az eperért ?Az epret a népi gyógyászat is használja, de újkori kutatások szerint is vírusölő.
Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök – sejteket és DNS-t – károsító hatásai ellen
- Az eper védi a szem egészségét Szemünk C vitamin segítségével alakítja ki védelmét a szabadgyökökkel és UV támadással szemben, illetve a szaruhártya és a retina erősítésében is fontos szerepe van. Segít a szürkehályog kialakulásának megelőzésében.
- Eperrel sakkban tarthatod a ráncok kialakulását C vitamin tartalma hozzájárul a kollagén termeléshez, javitva a bőr rugalmasságát és ellenállóképességét.
- Bőrünk védelmezője .Ahogyan öregszünk,-Naponta veszítünk bőrünk kollagén tartalmából, ezért rendkívül fontos, hogy táplálékunk gazdag legyen C vitaminban. Egészségesebb, fiatalabb megjelenéshez segítjük bőrünket.
- Gyulladás csökkentő hatással bír ! Segít az izületi gyulladás- mely szívbetegséghez is vezethet – csökkentésében.
- A vérnyomás szabályozás természetes anyaga. Az eper kálium forrás, mely az egészséges szív tápanyaga, és segít a vérnyomás szabályozásban.
- Elpusztítja a gyermekbénulást okozó herpeszvírust, csökkenti a koleszterinszintet
-
Eperrel növelhető a rostbevitel. Az egészséges emésztésnek rostokra van szüksége,- az eper kiváló rost forrás.
- Meglepő vagy sem, de a kutatók szerint a cukorral fogyasztott eper ezt a vércukorszint-emelkedést mérhető módon képes csökkenteni. Az egyik vizsgálatban legalábbis kb. 15 dkg friss eper kimutathatóan csökkentette a kísérletben résztvevő személyek kristálycukor-fogyasztás miatt megnőtt vércukorszintjét.
- Fogyókúrázol? Az eper sokat segíthet !
- alacsony kalória, zsír, nátrium és cukor tartalmú.
- Hollywoodi sztárok fogfehérítő praktikája: Kenjük be a fogainkat friss eperből és szódából álló masszával vagy dörzsöljük át egy eperrel! Minél éretlenebb az eper, annál nagyobb a tisztító hatása. Az eperben található almasav lemarja a fogak legfelső rétegét, ennek köszönhető a fehérítő hatás. Ugyanakkor pontosan emiatt a gyakori alkalmazása nem javasolt. Fontos, hogy a kezelés után várjunk 20 percet a fogmosással, a nyál ugyanis ennyi idő alatt tudja visszaállítani a fogzománc védelmét.
- .…. ÉS …. VÁGY – FO – KO – ZÓ !!! Tele C , E Vitaminnal, vassal, folsavval, kalciummal,magnéziummal, káliummal, gazdag béta karotinban.
Elmentem epret venni !!
Allergiára hajlamosak számára fontos tudni, hogy hisztamint szabadít fel, arra érzékenyeknél kiütéseket okozhat (!)
Nézzünk két egyszerű receptet, ha megállod és nem habzsolod be azonnal:
Eper parfé Frank Júlia nyomán
Eper parfé
Hozzávalók:
40 dkg eper, 13-15 dkg porcukor helyett xilit, 4 dl tejszín, 1/2 citrom leve, csipetnyi só
Elkészítés: A tejszínből kemény habot verünk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és néhány szép, nagy szemet félreteszünk. A többit turmixgép poharába téve összetörjük, majd szitán átnyomjuk, hogy apró magvai ne tehessék élvezhetetlenné a parfét. A félretett eperszemeket egészen apróra vágjuk. Az epervelőhöz tesszük a sót és a cukrot, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad benne. A citromlével ízesítjük, végül az egészet beleforgatjuk a tejszínhabba. Fóliával bélelt őzgerinc- vagy egyéb formába simítjuk a parfémasszát, és a már szokásos módon megfagyasztjuk.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Eperkoktél: ( otletkonyha.hu receptje alapján)
- 500 g eper
- 50 g méz, vagy xilit
2-3 jégkocka
· Elkészítés
Az epret megtisztítjuk szárától és megmossuk.Hozzáadjuk a mézet, és a jégkockákat, majd blenderrel jól összekeverjük.Az italt poharakba töltjük és eperszemekkel díszítjük.
Elkészítési ideje: kb. 8 perc.
Kommentek